Rødkålssalat med med grape og sesam

Rødkålssalat med med grape og sesam 1
Skålen er denne fra Eva Solo

Rødkålssalat med med grape og sesam

Julen nærmer sig for alvor og jeg har vist ikke sagt for meget, hvis jeg siger, at maden er noget af det, de fleste ser frem til. Her må jeg dog også erkende, at jeg ikke er en af dem.

Nu vil jeg vil nødigt starte indlægget her med at ødelægge den gode julestemning, men jeg må alligvel bare sige, at jeg er en af dem, som ganske enkelt ikke bryder sig om julemad. Ja, bare kald mig skør. Det er der flere der gør.

Jeg elsker alt der er friskt, grønt, sprødt og råt og man må vist bare sige, at en god klassisk omgang julemad, er alt andet end det. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, for over de seneste år har jeg, særligt i min egen familie, oplevet, at mange efterspørger et lidt mere frisk kick til julemiddagen. Vi – og nok også mange andre – har i hvert fald indført en rødkålssalat og eftersom det er det eneste jeg spiser fra menuen, er det altid mig, der får den tjans i køkkenet.

Forberedelserne har jeg allerede sat igang og forleden eksperimenterede jeg lidt og kom frem til denne version. Hvis jeg selv skal sige det, så blev den god. Altså rigtig god. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at den kommer på julebordet hjemme hos os.

Opskriften skal I selvfølgelig ikke snydes for 🖤

Rødkålssalat med med grape og sesam 2

Rødkålssalat med med grape og sesam

5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer

Ingredienser

Rødkålssalat

 • 1 rødt spidskål
 • 1 grape
 • 1 bundt bredbladet persille
 • 2 spsk ristede sesamfrø

Dressing

 • 1 spsk sesamolie
 • 2 spsk hvidvinseddike
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 tsk sukker
 • 1 lille sjat salt

Noter

Er du mere til almindelige rødkål, så kan du sagtens bruge det

Tilberedelse

 • Snit rødkålen fint
 • Skær grapen i tern
 • Hak persillen
 • Bland det hele sammen i en skål
 • Bland ingredienserne til dressingen og hæld den over salaten
 • Rist sesamfrø på en pande, lad dem køle af og hæld dem over salaten
Rødkålssalat med med grape og sesam 3

Rødkålssalat med uendelige muligheder

Jeg vil næsten gå så langt som at kalde den røde spidskål, er min yndlingsgrøntsag. Ikke kun på grund af den flotte farve, som pynter ethvert bord, men også på grund af dens sprøde og friske konsistens. Og selvfølgelig også på grund af dens uendelige muligheder.

Normalt laver jeg min rødkålssalat med et asiatisk twist. F.eks den her lækre version. Det er den bare vanvittig god til. Men den kan som sagt bruges i alle køkkener. Om sommeren smager den f.eks himmelsk sammen med sæsonens frugter, hvor den tilfører lidt bitterhed til sødmen.

En anden stor fordel ved rødt spidskål er, at det har en god evne til at bevare sprødheden, selvom den bliver tilført en god portion dressing. Flere salater har det med at blive slatne og bløde. Det gør det røde spidskål ikke.

Vælger man f.eks at lave en rødkålssalat til julemiddagen, så kan man sagtens bikse den sammen om eftermiddagen og lade den hvile i køleskabet, uden den ender med at blive blød, trist og slatten.

Rødkålssalat med med grape og sesam 4

De gode alternativer

Som jeg også skriver i opskriften, så kan det røde spidskål sagtens erstattes med almindelig rødkål. Det er jo ikke nødvendigvis alle, som er lige så stor fan, som undertegnene.

På samme måde, kan grapen også erstattes af en anden citrusfrugt. Det er trods alt en af dem, der deler vandende. Og en god klassisk omgang med en sød appelsin, har der jo aldrig været noget i vejen med.

Det samme gælder for persillen. Den bredbladede version kan man altid få hos en grønthandler, men bor man ikke lige i nærheden af sådan, så er god klassisk persille helt fint.

Rødkålssalat med med grape og sesam 5
Rødkålssalat med med grape og sesam 6

Det perfekte tilbehør

Sidst, men ikke mindst, så er rødkålssalat heldigvis ikke kun noget, man kan spise om julen. Faktisk, passer den ind i alle årstider, hvis I spørger mig og udgør noget nær det perfekte tilbehør. Så snart vi kommer på den anden side af jul, så vil jeg f.eks nyde den sammen med den skønne honning og soyamarinerede kylling eller måske lade den udgøre hovedretten og så servere den sammen med en omgang hjemmelavede naan brød. Altid en sikker vinder, skulle jeg hilse og sige.

Skulle I have fået smag for flere sprøde salater, så kan jeg også varmt anbefale en lækker grønkålssalat eller en mættende tomatsalat med stegte gnocchi.

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments