REJSEGUIDE TIL PLAYA DEL CARMEN (OG TULUM-OMRÅDET) I MEXICO

Smukke vidunderlige, fantastiske, varme og farverige Mexico. Der går stadig ikke en dag, hvor jeg ikke drømmer mig tilbage til det lille paradis og hvor jeg ikke tænker på noget af alt det fantastiske mad, jeg spiste. Jeg var afsted i to lange uger, hvor den første blev tilbragt på paradisøen Isla Holbox (se min rejseguide dertil her). Den anden uge boede vi i byen Playa Del Carmen, som var en forholdsvis vild kontrast, til det rolige ø-liv. Byen er placeret på den Mexicanske østkyst – nærmere bestemt på Yucatan halvøen. Det er et vildt sted, hvor der er noget for enhver smag og hvor mulighederne nærmest er uendelige.

Det er et sted, som jeg kunne tale om i evigheder og jeg har gjort mit bedste for at samle de vigtigste punkter I en lille guide 🖤

REJSEGUIDE TIL PLAYA DEL CARMEN (OG TULUM-OMRÅDET) I MEXICO 1

HVAD

Playa Del Carmen er Turistby med stort T. Eller i hvert fald store dele af den. Den er kaotisk, smuk, grim, overvældene og ret vidunderlig. Det er et sted, hvor man både finder de helt klassiske og tacky turistbarer og butikker, men også et udtal af top-moderne sunde og veganske cafèer, joga-typer og alt det der. Nogen er der for at feste, nogen for at shoppe og andre for at slappe af og være sammen med familien.  Byens centrum ligger ud til kysten og består mere eller mindre af en håndfuld gader, der er pakket med hoteller og restauranter. Hele vejen langs kysten finder man de klassiske store og luksuriøse kæder så som Hilton, Hayat og you name it.

Hele vejen langs centrum gå 5th Avenue, som er byens hovedgade. Det er man ikke et sekund i tvivl om. Om dagen fungerer den som en helt almindelig lang og livlig gågade, fyldt med butikker og mennesker. Om aftenen forvandles den nærmest til en lille Las Vegas og musikken spiller højt og oveni hinanden fra de forskellige barer. Hvis man er til popmusik med et latin-touch (ala despacito) og liv og glade dage, så er det lidt af et mekka. Er man mere til en rolig stemning, så vil jeg nok anbefale, at man søger mod sidegaderne. Der findes der heldigvis også en masse skjulte skatte. Både hvad angår butikker og spisesteder.

Playa betyder strand på spansk (ja, se lige hvor god jeg er 😂) og derfor giver det næsten sig selv, at vi har med en ægte badeby at gøre. Som sagt er der strand hele vejen langs kysten og jo tættere man kommer på centrum, jo mere tætpakkede er den og jo dagsfester, barer, sælgere og skøre typer finder man. Søger man lidt væk, kan man sagtens finde noget der minder om en paradisstrand med blåt vand, palmer og meget få mennesker. I det hele taget vil jeg klart anbefale, at man bevæger sig nord for centrum – følger man f. eks 5th Avenue og går ned mod kysten, så møder man noget rigtig fint.

Playa Del Carmen

HVORDAN

Playa Del Carmen er placeret lige mellem Cancun og Tulum og fra begge byer er der ca. en times kørsel. Den helt store lufthavn ligger i Cancun og der de fleste flyver til og fra. Vi rejste med TUI og selvom det rimer så meget på charter og pakkerejse som det overhovedet kan, så var det altså en rigtig god oplevelse. Både fordi at alt var arrangeret og fordi vi kunne flyve direkte fra København. Så vidt jeg ved, er der ikke andre selskaber, der tilbyder direkte flyvninger. Her vil man typisk kunne finde flybilletter, der kræver en enkelt eller to mellemlandinger. Priserne er ret svingende, men hvis man prøver sig lidt frem henne på Momodo kan man godt ende med at finde gode afgange til rigtig fine priser ala den her.

Playa Del CarmenHM HOTEL

HVOR SKAL MAN BO

Udvalget af hoteller er gigantisk og der synes jeg selvfølgelig bare, at man skal booke det, der opfylder de krav man har. Jeg vil dog anbefale, at man holder sig fra at bo lige op og ned af 5th Avenue. I hvert fald hvis man gerne vil kunne sove om natten. Vi tjekkede ind på HM Hotellet, som jeg kun kan anbefale. Placeringen er rigtig god. Ikke for langt fra stranden (dog ikke med havudsigt)  og tæt på 5th Avenue – men langt nok væk til ikke at blive forstyrret af det cirkus der udfolder sig om aftenen. Indretningen er smuk og moderne og inde i midten finder man en lille paradis-agtig have med pool, bar og en skøn stemning. I kan se flere billeder, læse mere og tjekke priser lige her.

I får forresten 200 kr. i Rabat hos booking.com hvis I booker gennem det her link.

playa del carmen

HVOR SKAL MAN SPISE

Zitla

En lille skjult perle, som vi endte med at besøge flere gange. Den er placeret på en rolig sidegade og kan faktisk også være lidt svær at finde. Man træder ind i en lille have, hvor der både er kulørte lamper, rolig og mexicansk musik (live, hvis man er heldig) og et menukort, der har alt det bedste fra det Mexicanske køkken twistet med lidt amerikansk grill og et moderne touch.

El Fogon

Alle guides jeg læste og alle mennsker jeg talte med, anbefalede El Fogon. Det skulle eftersigende være den mest autentiske restaurant i hele området. Derfor skulle den naturligvis også opleves og jeg blev ikke skuffet, lad mig sige det sådan. Faktisk er der to af slagsen og de er begge placeret 10-15 minutters gåtur væk fra centrum. Når man træder ind, er man ikke i tvivl om, at man er i Mexico. Der er farve på væggene, fart over feltet, tacos, tortillas og guacamole på alle de proppede borde og en hulens masse larm fra de mange gæster. Men der er helt vidunderligt og det er et sted, som man ikke må snyde sig selv for at besøge. Deres guacamole var den bedste jeg fik på hele turen og menuen byder på alt hvad man nogensinde har forbundet med Mexico – og lidt til. Priserne er så lave at man ikke forstår det og betjeningen kan man heller ikke sætte en finger på. I ved, et af de der steder, hvor det er umuligt ikke at blive gode venner med sin tjener Juan.

100% Natural

Navnet antyder måske lidt, at vi har at gøre med en af de der rigtig sunde restauranter, hvor man kun kan få salater, smoothie bowls og grønne juice. Det har de også på 100% Natural, men de har også mange andre ting. Retter med kød, klassiske mexicanske retter, og vildt lækre sandwiches. Den er placeret på den larmende og kaotiske 5th Avenue, men det glemmer man hurtigt, når man træder ind i den lille have, hvor stemingen er vanvittig hyggelig og rolig.

Playa Del Carmen

HVAD SKAL MAN LAVE

DE ROLIGE STRANDE

Når man først ankommer til byen, så kan man godt blive en smule bekymret for, at det hele bare er èn stor turistfælde og at der ikke findes skyggen af noget autentisk. Men det skal man ikke bekymre sig om – man skal blot bevæge sig lidt væk. Går man mod nord i en halv times tid, finder man de fineste strande med blåt vand og næsten ingen mennesker.

DE LOKALE KVATERER

Playa del Carmen må siges at være en by med diversiteter. Bevæger man sig ind i kvarteret der ligger mellem 74’ende gade og den 110’ende finder man et ægte lokalt kvarter. Der er grimt og flot på samme tid. Bygningerne er farverige, men også faldefærdige og fattigdommen lyser desværre igennem. Man finder heller ingen restauranter derude – blot et par lokale supermarkeder, hvor man ikke kan købe meget andet end cola og chips. Jeg vil klart anbefale, at man bevæger sig derud. Men ikke på ene hånd.

Playa Del CarmenDe lokale kvarterer

PLAYACAR

Fra fattigdom til rigdom. Bevæger man helt ned i byens sydlige del finder man Playacar, som er noget af det vildeste jeg har set, når det kommer til rigdom. Området er spæret af, man man kan sagtens komme igennem portene (hvis man bare ikke ligner en kriminel) Her ligger de gigantisk huse – eller nærmest slotte – på række og man har svært ved at forestille sig, hvem det er der bor i dem. Vi lejede cykler på vores hotel og kørte derud – der er ikke meget mere end vanvittig rigdom at se, men det er turen værd.

CENOTER

Før jeg kom til Mexico havde jeg aldrig hørt om en cenote, men dernede er de over alt. Store og små. Kort fortalt, så er det underjordiske huler, hvor man kan bade og svømme. De skulle eftersigende være blevet skabt af meteoer og landet har over 2000 af dem. Selvom det langt fra er dem alle, der er åbne for turister, så findes der en million forskellige ture, til dem der ligger i området. En af dagene lejede vi en chauffør, som tog os hen til en af de små af slagsen. Da vi var der, var der kun og ca. 8 andre, hvilket selvfølgelig gjorde oplevelsen ekstra god. Sådan en skal ses og prøves, men jeg vil klart anbefale at man holder sig fra turistfælderne og opsøger de mindre.

ENDAGSTUR TIL TULUM

Tulum er nok den by, som de fleste forbinder med en klassisk badeferie til Mexico og faktisk ligger den ikke mere end en times kørsel fra Playa Del Carmen. Efter at have set, jeg ved ikke hvor mange, skønne billeder derfra på Instagram i løbet af de seneste år, følte jeg selvfølgelig, at jeg var nødt til at tjekke området ud. Vi besøgte faktisk Tulum to gange. Den første gang med den lokale bus, hvor vi stod af ved “Tulum Ruins”. Her kan man både opleve ruiner fra Maya-tiden og besøge stranden. Det er ikke fordi stranden dernede kan noget, som dem i Playa Del Carmen ikke kan, men opleves skulle den.

Den anden gang vi besøgte Tulum var vi inde i byen. Det var den dag, vi lejede en chauffør, som også kørte os til en af cenoterne. Byen er dog meget anderledes end Playa Del Carmen. Vi snakker meget mere roligt, lokalt og autentisk. Der er ingen store konceptbutikker og høje huse. Det var et kort besøg, så jeg kan desværre ikke berette om meget mere. Men det er bestemt et sted, jeg meget gerne vil besøge igen.

Tulum

HVAD SKAL MAN KØBE

Jeg havde på ingen måde forventet, at Playa Del Carmen ville være et godt sted at shoppe. But it is. Faktisk kan man finde de fleste store butikker og mange af dem, som vi ikke har herhjemme. I en sydlige ende af 5th Avenue ligger der et lille mall, Paseo Del Carmen, og her kan man altså godt få et par timer til at gå. Der er både en Zara, en Pull & Bear, en Bershka og ikke mindst en Miniso, som er en af mine yndlings asiatiske butikker, hvor man kan købe de skønneste dimser i pastelfarver. Hvem havde troet at man skulle finde sådan en i Mexico.

Derudover er der naturligvis også turistbutikker hele vejen langs 5th Avenue. Her kan man købe fine Mexicanske kjoler (jeg kunne selvfølgelig ikke holde mig tilbage) farverige tasker, keramik og alt det der.

Playa Del Carmen

HVORDAN KOMMER MAN RUNDT

BUS

Området har et overraskende velfungerende bussystem, som både er billigt, ordentligt og pålideligt. Busserne hedder ADO og der findes hele to stationer i byen. Herfra kan man køre til de fleste andre byer i landet. Faktisk helt til Mexico City, hvis man har mod på det 😉 Vi hoppede på en tur til Tulum og det fungerede uden problemer og kostede næsten ingenting.

LEJ EN CHAUFFØR

Vi var ikke i tvivl om, at vi gerne ville på en dagstur, hvor vi både kunne opleve cenoter og pyramider. Der findes også et hav af tilbud med arrangerede ture og de koster lige omkring 100 dollars. Personligt er det noget af det sidste jeg orker og for mig minder det mest af alt om en skoletur, hvor man ikke laver noget som helst andet end at vente på hinanden og høre om noget, som man egentlig ikke interesserer sig for.

Derfor undersøgte vi også hvad der var af alternativer. Det viste sig, at vi for 100 dollars i alt, faktisk kunne få vores egen chauffør (faktisk bare en helt almindelig taxachauffør) i 8 timer. Han kunne tage os til lige præcis de steder vi ville. Det var verdens bedste beslutning og en helt genial måde at udnytte tiden og spare nogle penge. Vi fik faktisk bare vores hotel til at booke den og det er jeg sikker på at de fleste hoteller kan.

CYKEL

Playa Del Carmen er yders cykelvenlig og de fleste store gader har også cykelstier. Hotellerne lejer cykler ud og det kan jeg kun anbefale at udnytte. Byen er forholdsvis stor og skal man gå fra den ene ende til den anden, kan det sagtens tage en time.

Playa Del Carmen

GODT AT VIDE

● Sikkerhed

De fleste har nok hørt et par historier om den voldsomme kriminalitet, der findes i hele syd og Mellemamerika. Selvfølgelig primært pga. den evige narkokrig. Nu har jeg naturligvis kun været i de meget turistede områder, men jeg følte mig ikke usikker på noget tidspunkt og oplevede ikke skyggen af noget kriminelt.

● Priser

Prisniveauet er lavt og også meget lavere end jeg havde forventet. Når man går ud og spiser, betaler man ca. det halve af hvad man gør herhjemme.

● Hæv penge

Jeg kan kun anbefale, at man medbringer så mange kontanter som muligt og når man endelig skal hæve penge, skal man udelukkende benytte de hævemaskinder, der er i bankerne. Gaderne er fyldt med små ATM’s, men at bruge sådan en, skulle efter sigende være den sikre vej til at få tømt sit kort.

● Vejret

Klimaet er tropisk og varmt hele året rundt. Vi var afsted i November og i dagstimerne lå temperaturen på omkring 28 grader. Dog blev det køligt om aftenen. Faktisk helt ned til 20 grader. Det kom bag på mig, da jeg egentlig havde forventet den der kontante hede, som man bl.a oplever i Sydøstasien.

playa del carmen

LÆS OGSÅ

Rejseguide til Isla Holbox

Min store guide til Bali

Rejseguide til Marrakech

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments