REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

Marrakech har været på min rejse-bucket-list i mange år og da jeg lavede en liste over mine mål og drømme for 2018 var en rejse til den farverige by, èt af punkterne. Jeg var tydeligvis ikke den eneste med det mål, for det var som om, at hele mit instagram-feed også besluttede jeg for at tage turen, i de tidlige forårsmåneder i år. Det gjorde bestemt ikke min lyst til at tage afsted minde. Lad mig sige det sådan. Forholdsvis spontant besluttede jeg mig for at kaste mig ud i eventyret sammen med to gode veninder og jeg er virkelig glad for, at det er et af de steder, som jeg kan sætte en kanppenål ved på mit verdenskort.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

HVAD ER MARRAKECH?

Marrakech! En skørt skør størrelse, som alligvel er et besøg værd og som jeg stadig drømmer om at vende tilbage til.

Da billetterne var købt kastede jeg mig over en hulens masse research og jeg kan ikke lægge skjul på, at jo mere jeg læste, jo flere små-bange anelser begyndte jeg at få. Flere kom hjem med fortællinger om byens bagsider. Ivrige gadesælgere, gadebørn, der følger efter en, uoverskueligt kaos, intimidernede tilråb og ingen mulighed for at købe et glas vin eller en kold øl.

Jeg trives ikke godt under nogle af de forhold og begyndte som sagt at få et par bange anelser. Hurtigt kunne jeg læse mig frem til, at det primært var gældende i medinaen. Medinaen er byens midte, eller gamle bydel, om man vil og den er omkranset af en høj (by)mur. Det er herinde at man finder alt det autentiske, de smukke riad’er, fine baggårde og mange souker (markeder) som byen bl.a er kendt for. Uden for murene minder byen om mange andre storbyer, men highstreetbutikker, Starbucks, restauranter og alt det der.

Kort tid efter vores flybilletter var booket, bookede vi også en klassisk riad inde i medinaen, men pga. de førnævnte faktorer, begyndte jeg at undersøge mulighederne for at bosætte sig uden for medinaen. I need my space and I need my wine ;-). Det resulterede i, at vi fandt et hotel til ingen penge og afbestilte riad’en. Så måtte det være eller briste.

Her efterfølgende, er jeg faktisk glad for beslutningen. Egentlig oplevede jeg meget meget lidt af de dårlige ting, jeg havde læst mig frem til. Men det var rart at komme lidt ud fra den hektiske Medina og desuden har området udenfor ret mange gode ting at byde på.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

HVORDAN?

Den klassiske tur til Marrakech er med Norwegian, som (vist nok) er de eneste, der flyver direkte derned fra København. Men som det altid er med Norwegian, så kan det være lidt af et puslespil at finde frem til de helt rigtige kombinationer, hvis man gerne vil have de gode og billige billetter. De har et par ugentlige afgange, men at få både udrejse og hjemrejse til en nogenlunde fornuftig pris, er ikke altid nemt.

Da vi skulle afsted, kunne kabalen med tilgængelige billetter og de dage vi kunne rejse, ikke gå op og derfor endte vi også med en lidt skør rute. På turen ud, skulle vi ud på en lille detour omkring Helsinki. Her have vi dog kun en enkelt time og så fløj vi direkte til Marrakech. På hjemturen var vi over Portugal, hvor vi havde omkring 4 timer. Begge rejsedage var altså forholdsvis lange, men fordi rejsetiderne var gode, så føltes det ikke slemt. Som sagt bestilte vi kun et par uger inden afgang og endte med at betale 2500 kr. pr. mand. Det synes jeg er helt fair, men det kan sagtens gøres billigere, hvis man er tidligt ude.

Jeg vil ikke fraråde at rejse derned med mellemlandinger, men næste gang, så tror jeg at jeg vil forsøge at få fat i en af de direkte afgange.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH
REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

HVORDAN SKAL MAN BO?

Som Instagram afslører, så er Marrkech fyldt af smukke riad’er. Altså små bed & breakfast’s som oftest kun har mellem 6 og 8 værelser. Flere af dem er blevet vanvittig insta-hypet og er booket langt ind i fremtiden. Riad BE Marrakech, EL Fenn, Riad Edwards, for blot at nævnte et par stykker.

Da vi skulle finde et sted at bo, brugte jeg virkelig meget tid på research. Både på Instagram og rundt omkring på nettet, hvor der findes et hav af gode guides. Bl.a fra mange af mine fellow bloggerkollegaer. Men hver eneste gang jeg faldt over noget, som så interessant ud, så var det fuldt booket. Så det bedste råd jeg kan give er; vær ude i god tid.

Situationen fik mig til at gå lidt i panik, så vi bookede en riad, som jeg ærligt talt ikke havde en særlig god mavefornemmelse omkring. Men som sagt endte vi med at afbestille den og bookede et hotel uden for Medinaen.

Dog er det også værd at nævne, at man ret hurtigt opdager, at man kan bo i Marrakech til ganske få penge. Her har jeg dog både erfaret (og ladet mig fortælle) at man får hvad man betaler for. Næste gang, så vil jeg i hvert fald helt sikkert ofre lidt flere penge på den konto 🙂

Husk at I får 200 kr. i rabat hos Booking.com hvis I booker gennem det her link.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

AT BO UDEN FOR MEDINAEN

Man lærer noget nyt hver dag. Den her tur har i hvert fald lært mig, at når det kommer til hoteller, så får man næsten altid hvad man betaler for. Vi endte med at bo i bydelen Gueliz, som fungerer som “down town” i den nyere del af Marrakech.

Vi tjekkede ind på dette hotel, som jo gør sig ganske godt på billeder og som endda har fire flotte stjerner. MEN vi har altså at gøre med et pragt eksempel på, at man får hvad man betaler for. Det kostede os 1500 kr. for 4 overnatninger i alt. så altså 500 kr. pr mand (!!!!). Set i bakspejlet, så forstår jeg faktisk ikke hvorfor jeg ikke lagde to og to sammen og ofrede lidt mere, for et bedre sted. Men det var ikke katastrofalt og hvis man bare er ude efter en seng at sove i og kan leve med meget svingende internet, så er det ganske udemærket. Beliggenheden er on point og man kan snildt gå ind til Medinaen og der ligget flere lækre restauranter rundt om hjørnet. Desuden har de en bar, hvor de både serverer øl, vin og drinks 😉

Hvis man, ligesom jeg, har det lidt stramt med intense byer og har brug for lidt luft, så kan jeg sagtens anbefale at bosætte sig uden for Medinaen. Jeg følte i hvert fald ikke at vi gik glip af noget. Tvært imod opdagede vi et par fantastiske restauranter, som jeg f. eks aldrig have læst eller hørt om

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

HVAD SKAL MAN SE

▪️ JARDIN MAJORELLE: samtlige guides og alle jeg talte med, anbefalede et besøg i Yves Saint Laurent have, som han grundlagde i 1970’erne og frem til sin død, brugte som et frirum. Haven er fyldt med fine grønne planter, palmer og et hav af kaktusser og i midten finder man et smukt hus, som er malet i gul og den karakteristiske YSL-blå farve. Der er også en tilhørende lille cafè, som har den hyggeligste gårdhave.

Ved siden af hotellet, ligger YSL-museet. Et fint, men klassisk museum, som fortæller modeskaberens historie og som også har udstillet en stor del af hans kreationer.

Mine medrejsende havde ret meget optur over stedet og den ene er altså pro fotograf og den anden ved ALT om kunst og mode. Jeg må dog indrømme, at jeg selv havde det sådan lidt kejserens nye klæder-agtigt. Altså der var da pænt og fint, men jeg har bestemt oplevet smukkere og mere interessante ting.

Haven åbner kl. 08 og jeg vil klart anbefale, at komme fra begyndelsen. Det gjorde vi også vi havde det meste for os selv, de første 20 min. Derefter forvandlede det sig til et turist-kaos og da vi gik forbi indgangen på vejen hjem, var køen uoverskuelig lang og der var klokken nok omkring 10.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

Jardin Majorelle og den tilhørende cafè

▪️ LE JARDIN SECRET: Fineste lille have, midt i medinaen. Her kan man snildt bruge et par timer på at gå rundt, sidde på en bænk og betragte de flotte planter og nyde en kop kaffe og et stykke kage i den tilhørende cafè bagerst i haven.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

Le Jardin Secret

▪️ SOUKEN: Eller souk’er, fristes jeg til at sige. Stedet hvor man kan købe alt det man ikke anede man manglede, de smukkeste tæpper, vaser osv. Det er umuligt at bevæge sig ind i medinaen, uden at havne i en souk, på en eller anden måde. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvordan det præcis hænger sammen, for jeg skal ærligt indrømme, at jeg aldrig nåede at gennemskue det. Jeg tror egentlig bare, at de er fordel rundt omkring i hele medinen, men det helt store, finder man i området omkring den store plads Jamaa El Fna.

▪️ GET LOST: En af dagene lavede vi faktisk ikke noget andet, end at gå rundt i medinaen og forsøgte at fare vildt. Hver gang vi så en lille gyde eller afkrog, tjekkede vi det ud og vi opdagede den ene lille smukke baggård efter den anden.

▪️ KIG OP: Internettet bugner med brugbare spiseguides, til byens utallige restauranter. Vi besøgte et par stykker, men besluttede os også for, at opdage stederne selv. Kig op, for langt de fleste bygninger har en eller anden form for cafè eller restaurant på tæet og langt de fleste af dem, er indrettet eventyrligt, med planter og smukke farver.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

HVAD OG HVOR SKAL MAN SPISE?

På mange måder minder Marrakech om Bali, på madfronten. Der findes en håndfuld restauranter, som er blevet yderst populære ved hjælp af Instagram og som er ejet af ikke-lokale, der har knækket koden til at få smarte typer til at valfarte til dem, og dele et hav af billeder af deres æstetiske lokaler og virkelig godt stylede anretninger. Vi besøgte et par af dem, men opdagede som sagt også et par perler uden for medinaen.

▪️ NOMAD: Nok den restaurant, som jeg fik anbefalet flest gange. Derfor forventede vi også, at hypen ville være enorm og bookede et bord en uges tid i forvejen. Det var virkelig også lækkert og menukortet havde et god udvalg, hvor der skulle være noget for alle. Temaet er Marrokansk, men med et europæisk twist. Hvis man godt kan li’ at holde sig til den sunde side, så er Nomad et rigtig godt valg. De har desuden en ret vild tagterresse med udsigt ud over Place des Èpices, som efter min mening, er en af byens fineste pladser.

▪️ CAFÈ DES ÈPICS: Nomad’s (smarte) ejer står også bag Cafè Des Epics og faktisk ligger den også den samme plads. Temaet er også lidt det samme. Lækkert, friskt og sundt marrokansk Cafè-mad til fornuftige priser.

▪️ AZAR (beliggende i Gueliz): En perle vi opdagede ved hjælp af Trip Adivisor. Da jeg spottede at vores hotel mere eller mindre lå ved siden af en libanesisk restaurant, havde jeg ikke andet valg, end at tjekke den ud og det er jeg virkelig glad for at vi gjorde. Priserne er i den højere ende (med stadig billigt for os), men kvaliteten er også derefter. Vi bestilte en stor omgang mezze og spiste og mætte i hummus, baba ganoush, fladbrød, halloumi og alle de andre fantastiske ting, som man finder i det mellemøstlige køkken. Stemningen er ret fin og meget wine’n dine-agtig og perfekt til en aften ude.

▪️ LA CUISINE DE MONA (beliggende i Gueliz): Endnu en lille libanesisk perle, uden for medinaens mure. Her fik vi også en ordentlig omgang mezze, men alt hvad der indebærer. Sammenlignet med Azar, er priserne i den lavere ende og stemningen er også lidt mere low key og knap så fin. De serverer både øl og vin og desuden sidder Mona selv i restauranten og snakker med gæsterne.

▪️ BAGATELLE (beliggende i Gueliz) Mangler man man et glas vin eller en kæmpe stor fadøl, så er Bagatelle, stedet man skal tage hen. Faktisk er alle rum og vægge udsmykket med sprut og vinflasker 🙂

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

Frokost på Cafè des Èpics og Mezze hos La Cuisine De Mona

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH 1

Udsigten fra Cafè des Èpics

HVAD SKAL MAN KØBE?

Gør dig selv en tjeneste og drop alle overvejelser om kun at rejse med håndbagage. Jeg tror nærmest, at det er umuligt at kommer derfra uden at købe noget. Hvis jeg en skønne dag, kommer til at stå i en sitation, hvor jeg skal indrette et hjem fra begyndelsen, så ville jeg uden tvivl rejse til Marrakech med et par tomme kufferter og fylde dem  med tæpper, vaser og andre pynteting.

▪️ GULVTÆPPER: Jeg har stadig svært ved at forstå, hvor jeg jeg kom hjem uden et. Aldrig i mit liv, har jeg set så gode et udvalg og de hænger over ALT. Man kan få lige præcis den farve, ded størrelse og den kvalitet man ønsker. Priserne svinger meget, afhængig af kvalitet, men jeg forelskede mig i modeller fra 500 kr. til 4000 kr. Uanset hvad kan det godt betale sig og priserne er rigtig gode.

▪️ KERAMIK: Skåle, vaser, fade, kopper, tallerkener og hvad man ellers kan komme i tanke om, står over det hele og findes i de fineste karver og mønstre. Her kommer begrænsningens kunst virkelig på prøve og det er svært ikke at lade sig rive med.

▪️ SENGETÆPPER: Sengetæpper er ikke noget man får kastet i hovedet, på samme måde som man gør med gulvtæpperne, men hvis man lige leder lidt og bevæger sig dybere ind i soukens mange boder, så kan man finde nogle ret fantastiske af slagsen.

▪️ KURVETASKER: Eller faktisk alt i flet. Hvis det ikke var fordi, mine mange rejser til Bali, har givet mig en ret stor kurvetaske-samling, så var jeg uden tvivl også kommet hjem med en stor samling. Udvalget er på grænsen til overvældende.

▪️ KRYDDERIER: Mad-souveniers kan altså bare et eller andet og udvalgt i souken er uimodståeligt.

▪️NØDDER: Jeg kan næsten ikke huske, hvornår jeg sidst har købt så billige og ikke mindst velsmagende nødder. Der er en kæmpe besparelse, sammenlignet med de danske priser.  Jeg kom bl.a hjem med en kæmpe pose saltede mandler, som snildt kan række de næste par måneder. Den kostede omkring 30 kr.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

GODT AT VIDE

▪️ ANKOMST: Lufthavnen ligger godt og vel 3 km. fra centrum og det tager ca. 20 min. at køre derind. Ret optur. Når man ankommer fra EU skal man naturligvis igennem immigration og den slags kan jo tage mellem 5 minutter og 5 timer. Vi gled forholdsvis nemt igennem, uden problemer. Man kan snildt tage en taxa fra lufthavnen og det koster lige godt 100 kr. Offentlig transport tror jeg ikke, at de bruger 😉

▪️ PRISNIVEAUET: Man får meget for pengende i Marokko. Rigtig meget, faktisk. Jeg vil næsten påstå, at vi kan være nede omkring en besparelse på 50% når man går ud og spiser, sammenlignet med priserne herhjemme.

▪️ FORHANDLING: I Souken er prisen altid til forhandling og man kan ofte få dem et godt stykke under halvdelen af deres første udkast.

▪️ ALKOHOL: Not easy to get. Marokko er primært muslimsk og derfor kan man altså ikke liiiige snuppe en kold øl på de mange gadecafèer eller bestille en god flaske vin til middagen. Dog er det mest gældende inde i medinaen. I området omkring Gueliz serverer de fleste større restauranter alkohol. Det samme gælder de fleste (de få) hoteller i medinaen og jeg har også ladet mig fortælle, at flere af Riad’erne sælger vin.

▪️ FIND RUNDT: Medinaen er en labyrint af de helt store og gaderne er snoede og ligner hinanden. Man kan i hvet fald være sikker på at fare vildt et par gange. Dog kan jeg ikke anbefale appen Maps.me nok gange (den figurerer snart i samtlige af mine rejseguides). Den er et helt uundværligt værktøj, når man befinder sig i lande, hvor man ikke har wifi-dækning. Man downloader ganske enkelt bare den by eller det område man rejser i og så fungerer den som en offline kort. Hver en lille sti og gyde i Marrakech er med. Den kan man ikke undvære.

▪️ TAXA: Inde i medinaens smalle gader, kører der ikke biler, men går man op til den store plads, Jamaa El Fna, kan man sagtens finde en taxa og en tur ud til Gueliz eller området omkring Jardin Majorelle koster godt og vel 20 kr og tage 10-15 min.

▪️ SPAR PENGE PÅ OPHOLDET: Husk at uanset hvor I rejser hen, så kan I altid få 200 kr. i rabat på jeres hotelophold, hvis I booker hos Booking.com gennem det her link.

▪️ GODE REJSEGUIDES: Som sagt er Marrakech en ægte blogger-destination og der findes rigtig mange gode guides derude. Jeg kan varmt anbefale den man finder hos Sidsel og Lasse, hos Christina Dueholm.

REJSEGUIDE TIL MARRAKECH

LÆS OGSÅ

Rejseguide til Isla Holbox

Min store guide til Bali

Rejseguide til Marrakech

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments