MIN GUIDE TIL KROATIEN

Efter sidste uges rejse til Kroatien, er der flere af jer, som har spurgt til et par tips og trick og om jeg ikke ville lave en lille guide. Og selvfølgelig vil jeg det, men det bliver altså en lille en af slagsen, for som I nok kunne fornemme, så stod den primært på afslapning og jeg skal være ærlig og sige, at vi ikke var ude og opleve specielt meget.

Når det så er sagt, så må jeg endnu engang slå fast, hvor fuldstændig fantastisk Kroatien er. Jeg har efterhånden besøgt mange skønne steder i sydeuropa og middel adriaterhavsområdet og Kroatien er afgjort der, man finder den smukkeste natur, de bedste stande og det klareste vand. Jeg har delt min lille guide op i små punkter, så den gerne skulle være dejlig overskuelig.
IMG_8917? Hvordan? Der er mange flyafgange til Kroatien og ofte kan man også kommer derned til rimelige penge. Oftest flyver man enten til Split eller Dubrovnik, som begge er nogle af landets største byer. Selve rejsen tager kun 2 timer og 15 min. Vi bookede en god klassisk charterrejse gennem Star Tours og fløj til Split, som ligger i den sydligere del af landet. Herefter blev vi naturligvis hentet af charterbussen og kørte ca. 200 km længere sydpå, hvor vi skulle bo.

? Hvor? Byen vi boede i var en lille bitte by, som hedder Igrane. Den er noget af det smukkeste jeg længe har set og var fyldt med blomster, pastelfarvede huse og omgivet af bjerge og blåt vand. Byen har ca. 300 fastboende, fem restauranter, to is-kiosker, tre souvenirbutikker og et enkelt hotel. Kort fortalt, har man hurtigt set det hele og vi fik da også prøvet alle restauranterne. To gange. Men det er helt perfekt, hvis man bare gerne vil slappe af. Man kunne i hvert fald ikke blive stresset af omgivelserne 🙂

Som sagt havde vi booket en klassisk charter-pakkerejse gennem Star Tours. Hotellet vi boede på, var det eneste i Igrane og egentlig var det vist også det, som fik byen til at løbe rundt. Det var et vanvittigt godt hotel, med en overdådig morgenmadsbuffet, et hav af aktiviter, flere pools og privat strand. Der er en aldersgrænse på 18 år, hvilket også betød, at klientellet primært bestod af par, hvis børn for længst var blevet for gamle til at tage med på ferie. Lad mig bare sige, at vi trak aldersgennemsnittet ned og vi var nok de eneste gæster, som ikke var på romantic getaway. Med andre ord; perfekte omgivelser til afslapning 😉 I kan se hotellet HER.

? Hvor meget? Da vi skulle bestille vores rejse, var jeg nærmest ved at give op, for når man vil rejse i Juli, så koster det jo dobbelt så meget som normalt. Pludselig dukkede hele den her pakke op til 5000 kr. pr mand inkl det hele. Det kan være knald eller fald med sådan en pakkerejse, men jeg føler virkelig, at vi fik meget for pengene og der manglede bestemt ikke noget.

IMG_8806IMG_8877IMG_8873IMG_8988Maden: Jeg havde hørt blandede ting om maden i Kroation. Nogle mente at den var fantastisk og andre mente at den var kedelig. Personligt var jeg ikke imponeret, men heller ikke skuffet. De spiser rigtig meget fisk og rigtig meget kød og jeg er jo ikke specielt stor fan af nogen af delene. Er man til fisk, så tror jeg dog, at man vil kunne få en masse gode oplevelser.

De klassiske spisekort byder primært på kødretter, hvor tilbehøret er ris, kartofler eller pomfritter. Så kan man nuturligvis også få forskellige salater, som primært består af simple grøntsager, som agurk, grøn salat eller tomater. Dog serverer de fleste steder også en kålsalat, som er rørt op i en eller anden lækker syrlig dressing. Noget siger mig, at det er en klassisk kroatisk salat og den smager rigtig godt.

 ? Priser og valuta: Jeg havde egentlig forventet, at det ville være billigere dernede end det var. Dog var det ikke dyrt og i gennemsnit vil jeg tro, at de fleste ting koster omkring 20% mindre end herhjemme. På en helt klassisk restaurant koster en ret mellem 80 og 150 kr. Vin er derimod rigtig billig og koster ca. 100 kr. for en liter. I supermarkederne kan man få en ganske god flaske for 20-30 kr.

Deres valuta hedder Kuna og kursen er nærmest det samme som den danske krone. 1 Kuna er 0,9947 danske kroner. Det er så dejlig nemt som det kan blive.

Derudover er der også overraskende mange spisesteder og butikker, som gerne tager imod Visakort.

IMG_9173IMG_9152IMG_9171IMG_8990Hvad kan man lave? Som sagt bestod vores ferie af 95% afslapning og 5% oplevelser. I løbet af hele ugen var vi på to ture. En dag tog vi til en lidt større by og en anden dag tog vi på en sejltur til en af øerne. Det skal dog nævnes, at vi langt fra benyttede os af alle mulighederne. Der går en buslinje fra hele vejen langs kysten fra Split til Dubrovnik og den stopper ved alle de små badebyer. Kroatien er et forholdsvis lille land, så man kan snildt tage til en af de store byer, på en endagstur. Fra Igrane til Dubrovnik tager det ca. 2 timer i bus.

Makarska

Den ene af vores ture gik til byen Makarska, som jeg primært vil betegne som en klassisk ferie og badeby. Den er langt større end Igrane og har klart mere liv. Der er en klassisk strandpromenade med cafèer is-kiosker og små butikker. Derudover er der også et kæmpe marked, hvor man kan købe alle de der klassiske turist-ting. En fin by, men hvis jeg skulle tilbage, vil jeg klart foretrække Igrane.

Sejltur

Kyststækningen i Kroatien er kendt for sine mange øer og fra fastlandet er der et hav af bådture. Vi tog på en af de helt klassiske, hvor man sejler ud om formiddagen, ligger til land et par steder, spiser frokost, stoppet endnu et sted og sejler hjem sidst på eftermiddagen. Vi gav 150 kr. for hele dagen og det var både inkl. frokost og, saft (!!) og rødvin.

IMG_9272Turen vi var på, gik til den store ø, Hvar. Det var et ualmindeligt smuk sted og hele vejen langs kysten, var der folk som camperede. Det så simpelthen så hyggeligt ud og gav mig sådan en lyst til at undersøge hele autocamper-livet lidt mere. Vi kom endda også forbi en enkelt nudiststrand, så findes også, hvis man er til den slags 😉

IMG_9279IMG_9277Vejret: Vejret er helt klassisk sydeuropæisk. Det var helt perfekt og dejlig varmt. Hver eneste dag stod vi op til en klar blå himmel og midt på dagen var steg temperaturen til over 30 grader. Om aftenen var det stadig varmt, men ikke sådan, som man bl.a oplever i østen, hvor sveden løber hele døgnet. Når det blev mørk var det behageligt på den der måde, hvor man ikke rigtig tænker over det. Man kunne sagtens sidde ude hele natten i sommerkjoler og jeg kan ikke mindes, at jeg savnede en cardigan på noget tidspunkt.

? Standene: Det bedste til sidst. Standene i Kroatien er intet mindre end helt fantastiske. Fra hvad jeg har oplevet, så er Thailands strande de eneste som overgår dem. Ved alle kysterne er vandet krystalklart og helt lyseblåt. Endnu bedre er, at der nærmest ikke findes sandstrande. Det hele består af sten eller klipper og det er altså virkelig rart ikke at have sand i hele kufferten og over alt på hotelværelset. Der bliver lynhurtigt dybt over det hele, så det er måske ikke det mest børnevenlige sted. Men helt perfekt for sådan en som mig, som ikke bryder sig specielt meget om havbunde, men elsker at svømme.

IMG_9156Kroatien er fantastisk og hvis man overvejer at rejse derhen, kan jeg kun sige GØR DET. Jeg kommer i hvert fald helt sikkert tilbage.

I kan se mange flere billeder henne på min Instagram og hvis I har spørgsmål, skal I endelig ikke holde jer tilbage ?

 

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments