Papaya salat

Papaya salat

Papaya salat

Papaya salat er muligvis en af mine favoritter fra det thailandske køkken. Måske lige overgået af den klassiske Pad thai. Men kun også lige. Min kærlighed til retten blomstrede for alvor, da jeg var på et lille vintereksil i Phuket tilbage i januar. Her blev den nærmest en del af min bestilling, ved alle måltider. Gerne som en side til Pad thai, naturligvis.

I løbet af de seneste uger, har jeg spottet papayer rundt omkring i forskellige supermarkeder. Det plejer ellers ikke at være en fast del af det normale sortiement i grøntsagsafdelingerne herhjemme. Om det har noget at gøre med sæsonen (hvis man altså kan snakke om sæsoner, når det kommer til import af eksotiske frugter) eller om det bare er endnu en mulighed, som en mere globaliseret verden giver, skal jeg ikke kunne sige.

Det blev en del store og fine ord om noget så simpelt, som en papaya. Men papayaen er en skøn frugt, som på mange måder minder om melon. Både i smagen og teksturen. Farven på kødet varierer fra helt lyst og til noget nær orange. Jo mere moden, jo mere farve har den. Når det kommer til papaya salat, vil jeg anbefale ikke at gå efter den mindst modne version. Hvis kødet bliver for blødt, kan det være svært at arbejde.

Jeg har naturligvis udnyttet papayaen ankomst til de danske supermarkeder den seneste tid og eksperimenterede lidt i køkkenet. Nu er jeg kommet frem til opskrift, der nærmest rammer the real deal. Den skal I naturligvis ikke snydes for.

Som I kan se, er den forholdsvis simpel. Det er den også og kræver faktisk ikke specielt meget. Det er utroligt hvordan så lidt, kan smage af så meget.

Papaya salat

Papaya salat

5 fra 1 stemme
Antal: 2
I alt30 minutter

Ingredienser

 • ½ papaya
 • 3 gulerødder
 • En håndfuld små tomater
 • En god håndfuld friske bønner (dem på frost kan også sagtens gå an)
 • En håndfuld peanuts

Dressing

 • Safen fra 2 lime
 • 2 fed hvidløg
 • 2 spsk fiskesauce
 • En halv chili
 • 1 spsk palmesukker (kan også erstattes af rørsukker

Tilberedelse

 • Start med at koge bønnerne i et par minutter og lad dem køle af efterfølgende.
 • Imens skal papayen forberedes. Enten skal halvdelen af den skrælles og så skal selve fyldets snittes. Det kan gøres ved at følge denne vidunderlige video, fra et thailandsk street kitchen. Alternativt med juliennejern eller et mandolinjern.
 • Gør efterfølgende det samme med gulerødderne. Skær tomaterne i små både og bland alle grøntsagerne i en skål.

Dressing

 • Hak chilien i små stykker og hak eller pres hvidløgene.
 • Bland dem i en skål sammen med limesaft og fiskesauce.
 • Tilsæt palmesukker og rør det hele godt sammen.
 • Hæld dressingen over salaten og slut af med at toppe den med peanuts.
Papaya salat

Tilberedelse af grøntsagerne

Hvis man googler billeder af papaya salat, så vil man hurtigt se, at både papaya og gulerødder kommer i tynde og nærmest spagetti-lignende strimler. Dem kan man skabe på flere måder. Enten ved hjælp af et mandolinjern eller et juliennejern. Har man ingen af delene, så findes der faktisk også en anden smart måde, at skære papayaen og det demonstrer denne vidunderlige video, på bedste vis. Det er faktisk den metode, jeg har brugt, i versionen på billederne her.

Et lille tip

Får man lyst til papaya salat på et tidspunkt, hvor det er umuligt at opdrive en papaya, så vil man også kunne bruge en melen. F.eks honningmelon. Blot husk, at den ikke skal være alt for moden.
Papaya salat

Den oprindelige Papaya salat

Faktisk har den oprindelige papaya salat endnu en ingrediens, som jeg fuldt bevidst har valgt at udelade her. Den består af intet mindre end en omgang tørrede rejer. Yes. Sådan en omgang, der smager VIRKELIG meget af fisk. I Thailand elsker de det, men min erfaring siger mig, at det også bliver en anelse for meget, for selv de mest fiske-spisende danskere.

Og for sådan en som mig, der nærmest ikke kan rumme noget, der kommer fra havet, så vil det virke hul i hovedet at tilføre sådan en omgang. Men nu er informationen givet videre og så kan I jo overveje det 😊

Lyst til mere asiatisk?

Kan I heller ikke få nok af det asiatiske køkken, så husk at jeg også har flere opskrifter, med inspiration fra det fjerne østen. Bl.a den klassiske chicken tikka masala, de lækreste asiatiske kødeboller, eller en klassisk omgang chicken satay med asiatisk coleslaw.

Papaya salat
Papaya salat
Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments