Stampede gulerødder med koriander pesto

Stampede gulerødder med koriander pesto 1

Stampede gulerødder – en perfekt efterårsret

Her kommer opskriften på en af de lækreste retter, jeg længe har smagt. Efteråret er over os og selvom jeg, uden tvivl, er et sommermenneske, så er efteråret nok min yndlingsæson, når det kommer til gode råvarer. Det er her vi får serveret alt det, som har nydt godt af sommerens varme dage og solens stråler.

Retten her er baseret på gulerødder og de fleste af os ved nok, at det er noget man kan finde på hylderne i supermarkederne hele året. Alligevel er det bare som om, at de har en lidt særlig plads, her i efteråret. Eller er det bare mig?

Måske er det mest når de kommer i et tilberedt format. Præcis som de gør her. Normalt er jeg egentlig ikke stor fan af grøntsager, der er stegt eller varmet. Jeg vil helst have dem rå og sprøde. Men lige her, der rammer vi altså et virkelig godt niveau. Når gulerødder bliver varmet, opstår der en helt særlig sødme, som også har en skøn rundhed over sig. Når den så får selskab af den saltede pesto, så sker der altså magi. I kan selv prøve og så ved I præcis hvad jeg mener.

Stampede gulerødder med koriander pesto, mine damer og herrer. Den får I lige her.

Stampede gulerødder

Stampede gulerødder med koriander pesto

5 fra 1 stemme
Antal: 2 personer

Ingredienser

Gulerødder

 • 1 kg gulerødder
 • 1 tsk spidskommen
 • 1 tsk stødt koriander
 • 1 tsk gurkemeje
 • 2 spsk olie
 • 2 dl vand
 • 6 hele fed hvidløg
 • Salt og peber

Lynsyltede rødløg

 • 1 rødløg
 • Saften fra 1 lime
 • 1 nip salt

Koriander pesto

 • 1 lille bundt koriander
 • 2 fed hvidløg
 • ½ dl peanuts
 • ½ dl olie
 • et nip salt

Til servering

 • Creme fraise eller græsk yoghurt

Noter

Tip: Opskriften kan også sagtens laves med græskar eller en anden rodfrugt.

Tilberedelse

 • Tænd ovnen på 200 grader
 • Hak rødløget i mindre stykker, hæld limesaft over og tilsæt et nip salt. Lad dem stå og trække, mens du forbereder resten.
 • Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker (ca. 2-3 cm) Læg dem i et ildfast fad og fordel krydderierne, vand og olie jævnt. Bag dem i ovnen i 25 min.
 • Tilsæt efterfølgende de hele hvidløg og bag dem videre i ca 20 min (eller til de er helt møre.
 • Mens gulerødderne bager, skal du lave pestoen.
 • Bland alle ingredienserne i en minihakker og hak indtil konsistensen er fin og jævn.
 • Når gulerødderne er færdige (og afkølet i 5 minutter) skal de moses med en gaffel. Ikke til en fin mos – den må gerne være lidt grov. Server dem på et fad og tilbered med pesto, syltede rødløg og creme fraiche eller græsk yoghurt.
Stampede gulerødder

Det søde, det salte og det sure

Om mine opskrifter plejer jeg altid at sige, at de blot skal ses som vejledende. Altså man til vælge til og fra, som man lyster og bytte råvarer ud, hvis man følger for det.

Det gælder naturligvis også for denne. Altså er man på “team nej tak til koriander” så bruger man selvfølgelig bare en anden krydderurt eller en anden slags pesto og er man mere til græskar end gulerødder, så er jeg sikker på, at det også kan fungere.

Dog vil jeg virkelig anbefale, at man husker, at både det søde (gulerødder og creme fraise) det salte (pesto) og det sure (lynsyltede rødløg) indgår. Det er netop kombinationen af de ting, som smagen så vanvittig lækker.

Reklame (Bogen er modtaget som anmeldereksemplar)

Shelf Love af Ottolenghi

Desværre kan jeg ikke selv tage æren for denne opskrift. Den er nemlig tyvstjålet fra Ottolenghi’s nyeste kogebog, Shelf Love. Yotam Ottolenghi er en fuldstændig vidunderlig kok (eller i hvert fald kogebogsforfatter) og selv har jeg flere af hans “værker” stående hjemme på hylden. Han er israelsk-født og derfor tager langt de fleste af hans opskrifter i netop deres køkken. Og det betyder altså masser af hummus, dip, alverdens grøntsager og spændende krydderier.

På trods af at bogen her nok er den tyndeste af hans samling, så vil jeg mene, at det nok er den bedste. Den er proppet med spændende og nytænkende retter, der alle tager udgangspunkt i de ting, de fleste af os har hjemme i køkkenet. Der er bl.a et kapitel om køleskabet, et om fryseren, et om skuffen osv. Derudover har hver opskrifter gode bud på alternative råvarer, hvis man nu ikke lige har dem på ingredienslisten. GENIALT. Så hvis I står og mangler et godt julegaveønske eller en perfekt venindegave, så er den mit bedste bud. Og så kan vi jo også snakke om hvor pæn den er.

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments