Investering for begyndere – Sådan kom jeg i gang

Reklame for Female Invest

Investering for begyndere

I dag skal det handle om noget, som jeg virkelig har glædet mig til at dele med jer. Om et emne, jeg altid selv har været helt døv overfor og som jeg aldrig havde tænkt som noget, der pludselig skulle blive til en kæmpe interesse og noget, der kom til at optage en stor del af min fritid. 

Et emne, som mange forbinder med noget af det mest kedelige i verden, men som jeg på egen hånd har erfaret, er alt andet end kedelig. Det skal med andre ord handle om investeringer. Om investering for nybegyndere, om hvorfor det er sådan en god ide, om hvorfor det er så spændende og så selvfølgelig om, hvordan man kommer i gang, uden at have nogen som helst viden eller specielt mange penge at begynde med. 

Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 1
Investering for begyndere – Her er alt hvad du skal vide.
Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 2

Hvorfor begyndte jeg at overveje at investere?

Min egen Investeringsrejse begyndte tilbage i sensommeren i år. Det var ligesom noget, der kom snigende. I forskellige medier, havde jeg læst og hørt de der klassiske argumenter med, at det netop nu, var en rigtig dårlig ide ikke at investere sine penge – også selvom vi snakker et relativt lille beløb – fordi langt de fleste banker har negative renter. 

Jeg er altid vokset op med, at det er fornuftigt at have sine penge stående på en opsparing og ikke sætte dem i alt muligt, fordi man jo altid fik en lille sjat oveni fra renterne. De renter er blot blevet mindre og mindre med årene og pt. er de ikke-eksisterende. Dèt kombineret med, at jeg er nået en alder, hvor det begynder at blive fornuftig at tænke lidt fremad og overveje, hvordan man gerne vil stå, rent økonomisk, i fremtiden. Jeg har egentlig altid levet på den måde, hvor der går en håndfuld penge ind på min konto en gang om måneden og så længe de kunne dække de faste udgifter og give mig et overskud der var godt nok til at kunne leve et fornuftigt liv frem til at det igen blev lønningsdag, så var jeg glad.

Vi skal faktisk ikke mange år tilbage, før, at det der med at have en opsparing, var en by i Rusland for mig. Jeg brugte egentlig bare det, jeg tjente. Heldigvis er jeg blevet mere fornuftig og over de seneste år, har jeg sat lidt penge til side i ny og næ, så der var til dårligere tider, en uventet regning, en spontan rejse og alt det der. Men vi snakker bestemt ikke om en kæmpe opsparing. Som hovedregel har jeg altid haft det sådan, at så længe der står 20.000 kr. på opsparingskontoen, så har jeg kunne sove trygt. 

Men så var det, som sagt, at jeg blev influeret af ting og sager jeg læste, følte et lille pres fra mine jævnaldrene, hvor de fleste var begyndt at tænke strategisk over deres økonomiske fremtid. Nogle havde købt en lejlighed på et rigtigt tidspunkt og andre havde været i gode faste jobs i mange år, som allerede nu, havde sikret dem en god pensionsopsparing. Jeg havde ingen af delene. Jeg har boet til leje hele mit voksenliv og som single, selvstændig og en baggrund i den absolutte middelklasse, har det der med at investere i fast ejendom i København været fuldstændig utopisk – og det er det stadig. Samtidig har jeg også været selvstændig siden den dag, jeg færdiggjorde min uddannelse. Og selvom jeg er et relativt fornuftigt menneske (hvis jeg selv skal sige det) så er pensionsopsparing heller ikke lige det, jeg har prioriteret højest. 

Men andre ord, måtte jeg erkende, at jeg nok skulle til at gøre noget. 

Hvad gjorde jeg for at komme i gang?

Og ja, så stod jeg der og vidste faktisk kun, at investere betød noget med at få sine penge til at vokse. Men hvordan man gjorde det og hvor mange penge man skulle have for at begynde, anede jeg ikke noget om. Heldigvis fandt jeg lynhurtigt ud af, at jeg langt fra var den eneste almindelig middelklasse-kvinde/pige, som havde gjort mig de tanker og det krævede ikke mange sekunder på Google for at finde frem til Female Invest og det er jeg, den dag i dag, SÅ taknemmelig for at jeg gjorde. 

Selvom jeg ikke vidste, om det var noget der rent faktisk ville få mig til at komme i gang eller om det blot var en hurtig fix ide jeg lige havde fået, tog jeg chancen og købte et årsabonnement til deres platform og jeg kan med sikkerhed sige, at det er på top-3 over mine bedste køb i 2021. 

Kort fortalt, så er Female Invest en platform for kvinder – lavet af kvinder (i øvrigt tre seje danske og unge kvinder). Deres formål er at tage brugeren i hånden og klæde dem på til at navigere i investeringsverden. Og hvad man lynhurtigt lærer, når man begynder at bruge deres platform er, at det faktisk slet ikke er en ligeså kedelig, grå og svær verden at navigere i, som man går og tror. 

Platformen består af mange ting. Bl.a finder man en hel sektion med optagede webinarer, der guider en gennem alle hjørner og kanter af universet. Her er der både den slags, der lærer brugeren, hvad en aktie rent faktisk er (det vidste jeg f.eks ikke), hvordan man køber en aktie, hvor man køber en aktie, hvordan prisen på en aktie fastsættes osv. Der er webinarer, der gennemgår handelsplatforme (der hvor man køber og sælger sine aktier) og webinarer, der dykker ned i andre investeringsmuligheder end blot enkeltaktier. Det kan bl.a være investeringsforeninger, fonde, ETF’er, obligationer, ejendomme osv. (og nej, størstedelen af de begreber kendte jeg ikke til for få måneder siden). 

Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 3
Investering for begyndere
Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 4

Derudover disker de løbende op med live-webinarer, hvor man kan blive klogere på flere ting i real time. Personligt er jeg enormt glad for deres live Q&A hvor de sidder klar til at svare på spørgsmål fra brugerne. Jeg er med hver eneste gang, og jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået opklaret et spørgsmål. Enten fordi jeg har stillet det eller fordi en anden bruger har gjort det. 

Som nybegynder, kan man begynde med at tage nogle kurser, der netop er designet til helt newbies. Og når man er færdig med dem, kan man teste sin viden og se, hvor meget man allerede har rykket sig. Derudover er der Masterclasses, hvor eksperter inden for forskellige finansielle grene, forklarer om et givent emne og sidst med ikke mindst, så er der et community, hvor man, som bruger, kan dele tanker, viden og spørgsmål med alle de andre kvinder der er medlem af Female Invest. Faktisk vil jeg mene, at man mere eller mindre kan få svar på alt, inde på platformen, og jeg kan med sikkerhed sige, at de forvandler alt omkring investering fra noget tørt og kedeligt, til noget, som man faktisk slet ikke kan vente med at kaste sig ud i. 

Hvis I er blevet fristet til at købe et abonnement, så smut ned i bunden af indlægget, hvor I finder en lækker rabatkode. 

Læs også: De bedste kreative profiler på Instagram

Hvornår følte jeg mig klar til at købe min første aktie?

Og hvordan kom jeg så i gang? Jeg besluttede mig simpelthen for at tage det fuldstændig som det kom – jeg startede jo helt fra bunden, så jeg anede ikke hvad jeg havde behov for. Jeg startede med at tage de tre fundamentale kurser på platformen. Her lærte jeg både noget om privatøkonomi, om økonomi i det hele taget og om hvad mulighederne inden for investering var. Jeg lærte hvad en aktie var, hvor man kunne købe den og hvordan man kunne købe den og jeg vil faktisk mene, at jeg allerede her, begyndte at føle mig klædt på til at kaste mig ud i det.

Alligevel så jeg en række af de optagede webinarer. Her blev jeg en smule klogere på, hvad der ville være de rigtige investeringer for mig. Jeg blev klogere på de forskellige muligheder inden for aktier. For at give et eksempel, fandt jeg bl.a ud af, der også findes investeringforeniger og fonde. Kort fortalt, er det en samling af aktier inden for et særligt index eller et område (det kan f.eks være en samling af aktier fra det danske C25-index eller en samling af aktier inden for bæredygtighed). Så i stedet for at kaste et beløb efter èn aktie, kan man kaste det samme beløb efter én investeringsforening og købe mange forskellige aktier på én gang. Her er der selvfølgelig ikke store chancer for at lave de der investeringer, hvor man kan vinde eller tabe en masse på en enkelt dag – men man spreder sin risiko og i langt de fleste tilfælde, vil man opleve en stille og rolig stigning. Alt det, kan man blive klogere på hos Female Invest

Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 5

Jeg vil skyde på, at jeg brugte en lille uge på at sætte mig ind i tingene – og efter de førnævnte kurser og en række webninarer, følte jeg mig faktisk klar til at tage springet.

Næste skridt var at oprette et aktiedepot (som jeg jo havde lært hvordan man gør) og overføre de penge, som jeg vil starte med at investere, til depotet. 

Hos Female Invest, kan man lære om hvilke handelsplatforme der findes, hvordan de fungerer og hvilke fordele og ulemper der er. Men kort fortalt, så er de platforme, som man oftest bruger i Danmark, Nordnet og Saxo bank. Jeg endte med at oprette mig hos Nordnet – ganske enkelt fordi jeg fornemmede, at det var den mest brugervenlige. Det har jeg absolut ikke noget belæg for at påstå og nævner det også kun, for at lukke jer helt ind i min proces. 

Læs også: Syprojekter til nybegyndere

Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 6

Hvilke aktier/foreninger har jeg og hvor mange penge har jeg investeret?

Da jeg følte mig klar, kastede jeg mig ud i min første investering. Mine første køb var en fond, der inverterede i det danske C25-index (altså 25 mest handlede aktier i Danmark) og i en fond, der investerede i bæredygtighed. Jeg begyndte med godt og vel 3000 kr.

Jeg kan tydelig huske, hvor sjove de første dage var. Altså det der med, at tjekke ind og se hvad der var sket med mine penge. Om de var blevet til mere eller mindre.

Det gav mig hurtigt blod på tanden, og jeg besluttede mig for at købe en ægte aktie. Det blev i den danske virksomhed OrderYOYO, hvor jeg havde læst flere steder, at de var ude på lidt af en vækstrejse (jeg skulle dog blive klogere) hvor jeg investerede 1000 kr. Desuden beskæftiger de sig med food delivery, hvilket jeg personligt ser en stor fremtid i. 

Alt imens jeg så mine aktier udvikle sig, fortsatte jeg med at lære og få mere viden – heldigvis kom der løbende nye webinarer på Female Invest

Det første bl.a til at jeg oprettede en månedsopsparing (en funktion, der gør, at du automatisk investerer i frivilligt beløb hver eneste måned) og til sidst endte jeg også med at investere 5000 kr. i Novo Nordisk. Sidstnævnte fordi jeg, ud fra de ting jeg gik og lærte, fornemmede at det var en god solid aktie. Og så er det ofte en af dem man hører om – og sådan en kunne jo bare være meget sjov at have.

Sådan ser mine investeringer ud nu og jeg er stadig i en proces, hvor jeg lærer mere og mere. Jeg følger forskellige aktier og har bestemt også planer om, at investere i flere. Især fordi, man bliver bidt af det, når man først går i gang. 

Over all går det ganske fint med mine investeringer og selvom jeg kun har været i gang i et par måneder, så er der allerede et lille afkast. Dog har jeg også lært flere ting allerede. F.eks begik jeg en relativ stor fejl i mit første aktiekøb (OrderYOYO-aktien). Som nævnt købte jeg for 1000 kr. hvilket man sagtens kan. Dog er der altid udgifter forbundet med at investere og derfor kan det sjældent betale sig at købe for under 3000 kr. Men altså leaning by doing, ik?

Desuden er den aktie også faldet en del siden, så den har jeg nok bare set mig lidt sur på. Men hvis der er noget, som Female Invest virkelig har lært mig, så er det at have is i maven og tænke langsigtet. Det kan godt være, at det sejler for den aktie lige nu, men ingen ved jo hvad fremtiden bringer og den kan sagtens nå at udvikle sig over årene. 

Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 7
Et lille indblik i min portefølje, som den ser ud i dag. Som I kan se, så går det op og ned og selvom vi ikke snakker om “store penge” så er det altså noget, der tilfører lidt spænding til hverdagen.

Hvad har overrasket mig mest ved livet som investor?

Vigtigst af alt, så har jeg lært, at aktiemarkedet er noget, hvor ALLE kan være med og at det hverken kræver en kæmpe viden eller en kæmpe portion penge at komme ud på det. Det kræver faktisk bare en nysgerrighed, en lyst, en lille portion penge (for 3000 kr. kan man sagtens være med) og ja, så vil jeg selvfølgelig også anbefale et abonnent hos Female Invest. Her bliver man i hvert fald med 100% sikkerhed klædt godt på.

Hvad er mine fremtidsplaner for investering?

Jeg er stadig totalt nybegynder på området og lærer hele tiden noget nyt. Mit mål for fremtiden er, at jeg vil blive ved med at investere løbende. F.eks har jeg min månedsopsparing, hvor jeg investerer 2000 kr. hver måned. Den ser jeg lidt som min opsparing – hvor pengene blot vokser stille og roligt i stedet for at stå i banken og miste værdi til renter og inflation. 

Derudover holder jeg også øje med forskellige aktier, som jeg overvejer at købe. Female Invest har lært mig, at det er en god ide at investere bredt, så man får spredt sin risiko. Altså ikke kun investere i aktier inden for en branche. Har man f.eks kun akter i medicinalindustrien, så vil de fleste aktier f.eks dykke, hvis branchen bliver ramt af en krise. 

De har også lært mig, at man skal investere i brancher om områder, man tror på og interesserer sig for. Så lige nu holder jeg øje med aktier inden for bæredygtighed og teknologisk udvikling.

Mit næste projekt er at dykke længere ned i den såkaldte FIRE-movement. Noget jeg lærte at kende, gennem et webinar hos Female Invest. FIRE står for “Financial independence retire early” og går i bund og grund ud på at forvalte og investere sine penge, så man rent faktisk kan lade sig pensionere når man runder de 40 år (afhængigt af hvornår man begynder, selvfølgelig). Jeg ved ikke om det er et ønske jeg har, men jeg kan alligevel ikke lade være med at være lidt fascineret af, at det rent faktisk kan lade sig gøre, men en helt almindelig indkomst og det er noget, som jeg bliver nødt til at vide mere om. 

I skrivende stund, har jeg investeret for godt og vel 11.000 kr. Det er et lille bitte beløb, men bestemt et sted at starte og bestemt også et beløb, der er stort nok til at give mig en fornemmelse for hele investeringsuniverset. Jeg er kun lige begyndt, og jeg glæder mig virkelig til at fortsætte og udvikle mig. 

Lige nu er jeg et sted, hvor jeg hele tiden har lyst til at investere. Jeg bruger færre penge på ting, som jeg rent faktisk ikke har brug for. Hver gang jeg overvejer at købe noget, spørger jeg altid mig selv, om jeg helst vil have den ene ting, eller have flere penge at investere for og forhåbentlig se vokse. Der troede jeg altså aldrig, at jeg skulle komme hen 😊

Det blev til et lidt langt indlæg – men det er jo også et bredt emne, som der er enormt meget at sige om. Men hvis jeg lige skal koge det helt ned, så får I altså lige mine 5 aller bedste råd. 

Investering for begyndere - Sådan kom jeg i gang 8
Jeg vil også lige sende en kæmpe anbefaling af bogen “Klar, Parat, Investèr”. Den er skrevet af pigerne bag Female og er et helt genialt værktøj, hvis man lige skal have et skub for at komme igang. Jeg læste den på et par dage og bruger den stadig som et lille opslagsværk.

Mine 5 bedste råd

  1. Køb et abonnent hos Female Invest – det er en vanvittig god investing (hehe) og man bliver med sikkerhed klædt på til at komme igang. Og som I kan se længere nede, så får i lige nu 50% på et årsmedlemskab abonnement, hvis I bruger koden Mie50
  2. Invester i brancher som du interesserer dig for. Så bliver det altså bare lidt sjovere at følge med og man får en større forståelse for eventuelle stigninger og fald i kursen. 
  3. Investèr kun penge, som du kan undvære. Intet er sikkert og man skal kunne sove om natten, selvom der også er røde tal. 
  4. Tænk langsigtet – noget Female Invest har lært mig er, at aktier i gennemsnit er steget med 8% hver år, de sidste mange år. Det betyder altså, at hvis man sørger for at sprede sine investeringer, så er der rimelig gode chancer for konstant vækst. 
  5. Just do it! Det er vitterligt mit bedste råd. Find en aktie eller en forening og investèr et relativt lille beløb. Så er du i gang og jeg kan med sikkerhed sige, at det er præcis derfra, at lysten og interessen begynder at blomstre. Det er vitterligt en sjov lille hobby, som bare tilfører lidt ekstra spænding til hverdagen. 

Rabatkode til Female Invest

First og all, så er jeg bare SÅ glad for, at Female Invest har ville indgå det her lille samarbejde det mig. For mig er det der perfekte udgangspunkt for at dele ud af et emne, som jeg virkelig selv har fundet meget glæde og mening i. Og så er jeg bare enormt glad for at få muligheden for at sprede budskabet om, at investeringer er noget, hvor langt de fleste kan være med og det på ingen måde er kedeligt eller tørt – det er lige præcis det modsatte.

Skynd jer hen og tegn et abonnement til deres platform og hvis I bruger koden “Mie50” får I 50 %  rabat på et årsmedlemskab. Koden gælder fra til d. 15/12

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments