At finde glæden ved at løbe – Mine bedste tips

At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 1

Reklamelinks: 1. Adidas 2. Adidas Ultra Boost 20 3. Adidas 4. ARKET sport 5. Adidas Ultra Boost 20 6. ARKET sport 7. Adidas

Tidligere på ugen sad jeg og drak et glad vin med min veninde, Rikke. Snakken kom ind på det, som jeg også har være kort omkring herinde. Jeg er ærligt talt løbet lidt tør for inspiration og idèer til hvad jeg kan dele her på domænet. Jeg vil jo så gerne give jer indhold, som I rent faktisk kan bruge til noget og ikke udelukkende køre en blog, der handler om hvad jeg har lavet i dag og hvad jeg synes om det ene og det andet. Mindre mig om mig og mere til jer.

Men når jeg laver den slags indhold, så henter jeg ofte inspiration i min hverdag og i ting jeg oplever. Og lige nu, så består langt de fleste af mine dage af en løbetur, lidt arbejde på hjemmekontoret, syning, gåture med folk i min boble og madlavning. Ikke specielt interessant.

Men da da min veninde, Rikke, som jeg selv, er en habil løber, bed hun mærke i det første og foreslog, at jeg skulle lave et blogindlæg med mine bedste løbetips. Især fordi vi er i en tid, hvor der ikke er så mange andre alternativer, hvis man gerne vil have lidt motion. Motionscentre, yoga studier og holdsport er alt sammen sat på pause.

Min første indskydelse var, at jeg ikke havde noget interessant at byde ind med. “Jeg løber jo bare og det er det”. Så tænkte jeg lidt over det og kom frem til, at jeg måske alligvel havde et par gode tips i ærmet. 7 år som løber og med et par hel og halvmaraton(s) giver alligvel en smule erfaring. Også af den slags, til dem der aldrig har løbet en eneste km og som ikke finder noget som helst glæde ved sporten.

Jeg har selv været der og jeg mindes tydligt, at det tog mig 3-4 måneder, før jeg følte noget der mindede om glæde ved en løbetur. I dag er det en af de største privilegier i min hverdag og en løbetur kan gøre underværker for mig. Det er min meditation og noget, som jeg virkelig sætter pris på.

7 tips til at finde glæden ved at løbe

Om I er nybegyndere, letøvede eller erfarne, så håber jeg at I kan bruge et par af de tips, som jeg har samlet herunder. Personligt er jeg af den overbevisning, at alle kan lære at elske løb og punkterne herunder indeholder alt det, der fik mig til at kommer dertil 🖤

At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 2

1. Lad ikke vejret stoppe dig

Jeg ved godt, at det nærmest kan virke tåbeligt og helt gak gak at hoppe i løbeskoene, når det er stormvejr, silende regn eller snestorm. Men det er faktisk ikke en helt dum idè. I juleferien kastede jeg mig ud på en lang tur i stiv kuling og slud, der føltes som hagl. Ikke just behageligt, men faktisk også lidt sjovt og her slog det mig, at alle der gerne vil begynde at løbe og som hader det som pesten, fordi det gør vanvittigt ondt i lår og lunger, burde begynde i dårligt vejr. Ganske enkelt fordi sådan en tur dyder på en del udfordringer og det leder helt automatisk tankerne hen på andre ting end åndenød og muskelsmerter. Med andre ord, så glemmer man hurtigt, at det faktisk er hårdt. 

2. Det rigtige udstyr

Der findes vist ikke en eneste løbeguide, hvor det her punkt ikke er med. Men det er der selvfølgelig også en grund til, for det rigtige udstyr ER alfa omega, for at finde en kærlighed til løb. Hvis man begynder i et par udtrådte sneakers, der føles som mursten på fødderne, så kan jeg godt forstå at det kan være svært at finde glæden og at en løbetur ikke kan frembringe andre følelser end træt og ømhed. 

Hvilket behov man har i en løbesko, er naturligvis meget individuelt, så jeg vil ikke gå alt for dybt ind i emnet. Personligt skal jeg have en løbesko, der ikke vejer noget som helst, som har masser af fjedring og som giver mig følelsen af at blive skudt afsted for hvert eneste skridt. Jeg har mere eller mindre altid løbet i Adidas’ Ultra Boost og de opfylder alle min krav og lidt til. Det er en genial løbesko, som de bliver ved med at forbedre og udvikle. Seneste skud på strammes er Ultra Boost 21 og mit valg falder helt sikkert på dem, når jeg skal skifte sko om et par måneder.

Tøjet skal selvfølgelig også være i orden og passe til det klima, man løber i. Når det er koldt, så hop i thermo thights, som ikke lukker så meget som en vind ind og en god jakke, der både har en god pasform og som er nem at ånde i (tror denne er et rigtig godt bud). Dårligt udstyr giver en dårlig oplevelse og så er det dælme svært at optage nye vaner. 

At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 3
Reklamelink: Mine nuværende løbesko, Adidas Ultra Boost 20

3. Fjern det, der irriterer

Ting der dingler og larmer, bukser der hele tiden skal gives op i, en sports bh der er for stor – det er blot eksempler på ting, der forringer oplevelsen og trækker ned i motivationen. Løber man f.eks med sin telefon, så find en telefonholder der sidder godt og som ikke falder af eller går op hver 10. meter. I det hele taget skal telefonen bare op ad lommen og placeres et sted, hvor den ikke kan mærkes. 

4. Tracking

Men telefonen skal med, for du skal tracke dine løbeture. Det er noget der giver motivation. Langt de fleste løbe-apps tracker også pace (hvor hurtigt man har løbet pr. km i gennemsnit) og din personlige udvikling. Man kan også få en månedlig oversigt over løbede km og her er det næsten uundgåeligt ikke at begynde en lille personlig konkurrence, hvor man skal slå den forgangne måned i den kommende. Den populære Endomondo er netop lukket og slukket og siden, er jeg blevet glad for at bruge Under Amour’s Mapmyrun.

At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 4

5. AirPods 

Jeg var lang tid om at komme med på AirPod-bølgen og tænkte først, at de der ledninger ikke generede mig specielt meget. I hvert fald ikke hvis man tog prisen på Apples version i betragtning. Det var lige indtil jeg købte et par i sommers. Av for en game changer og en hverdagsopgradering, der går langt ud over mine løbeture. Faktisk lyttede jeg aldrig til musik på mine løbeture, før jeg blev Airpod-ejer. Ganske enkelt fordi jeg ikke orkede den klassiske kamp med ledningen. Nu ved jeg slet ikke om jeg kan løbe uden musik i ørene, for det er da noget, der giver motivation.

At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 5
Reklamelink: Apple Airpods

6. Stop op og hold pauser

Jeg hører ofte folk sige “at de kunne løbe 3 km uden at stoppe” og jeg har aldrig helt forstået hvorfor det skulle være så vigtigt. Hvad er der egentlig galt med at stoppe op på en løbetur? Hvem siger at man bliver en dårligere løber af små pauser?

Faktisk tror jeg, at det modsatte er tilfældet. Går man f.eks en lang tur og sidder sig ned og får en pause, så giver det fornyet energi. Det er præcis det samme der sker, når man løber. Man får ny energi. Jeg har også hørt om folk, der får syre i benene, når de stopper og her skal jeg selvfølgelig ikke gøre mig klog. Men er man ikke en af dem, så synes jeg bestemt ikke at man skal se de små stop og pauser, som en dårlig ting. Jeg oplevede selv at kunne nå længere distancer og hurtigere pace, da jeg begyndte at tage pauser. Og bare rolig – de fleste tracking-apps har en funktion, der stopper tælleren, når du stopper, så det kommer ikke til at tælle ned på den front. 

At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 6
At finde glæden ved at løbe - Mine bedste tips 7
En af de smukkeste løbeture, var ved bjergenes fødder i Montenegro

7. Se løbeturen som “ekstra tid”

I stedet for altid at løbe den samme rute og se løb, som noget der skal overstået, så se løbeturen, som ekstra gratis tid og udnyt det til at se noget, du ellers ikke ser normalt. Løb ud i en bydel, du aldrig kommer i og udforsk området. Løber man tidligt om morgenen og bor i en storby, kan det også være lidt af en oplevelse at se de steder, der normalt er tætpakkede, være helst tomme. En tur op og ned af strøget en søndag morgen eller et besøg hos Den lille havfrue på Langelinje kan varmt anbefales. Når man engang kan rejse igen, så husk at pakke løbeskoene, for det er altså en genial måde at få set dobbelt så meget af det område, man besøger.

Jeg kander det “running and sightseeing”.  

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments