Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 1Kjole fra Modstöm

Søndag var en ret magisk dag. Intet mindre. Jeg var nemlig på et lille ø-hop i det Sydfynske øhav og det var en oplevelse, som levede fuldt op til mine (store) forventninger og som uden tvivl fortjener sit eget indlæg og en lille uddybning. Så det får I her.

Det hele startede for et par uger siden, hvor min barndomsveninde hjemme fra Fyn, skrev og spurgte, om jeg ikke ville joine hende og en anden af vores fælles veninder, på sådan en tur. Nu har jeg jo en forholdsvis stor forkærlighed for den fynske natur og ikke mindst de mange små øer (besøgte bl.a Lyø sidste sommer og Ærø er par år tidligere) så som jeg skrev til hende, så lød det som lidt af et drømme cruise.

Jeg havde aldrig hørt om den slags “ø-hop” tidligere (i hvert fald ikke uden for Thailand) men jeg må indrømme, at det er et helt genialt koncept, som jeg uden tvivl kommer til at benytte mig af igen. Ganske enkelt, så går det ud på, at man går ind på ø-hop.dk sammensætter sin egen rute eller benytter sig af en af dem, som de anbefaler. Vi endte med en af de klassiske og anbefalede,  klassiske som hed:

Faaborg-Avernakø-Skarø-Drejø-Avernakø-Faaborg

Altså tre øer på èn dag, hvor vi kom til Avernakø to gange. Man skal nok se det lidt ligesom når man skifter tog. Mellem Faaborg og Avernakø sejler de store både og mellem de små ø’er sejler de små både. Så det sidste stop på Avernakø var mere eller mindre bare for at skrifte båd og for at få kabalen til at gå op.

Det eneste man lige skal forberede sig på er, at det er en forholdvis lang dag. Vores første båd lagde fra kaj kl. 08 og vi var først tilbage på fastlandet kl. 19.45. Det blæste åndsvagt meget da vi var afsted og derfor var jeg også ved at dø af træthed da vi nåede slutningen på dagen. Alt den friske luft 🙂

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 2

De tre øer som vi nåede at besøge, er alle forholdsvis små og minder egentlig meget om hinanden. Selvfølgelig med hver deres charme. De har også det til fælles, at man sagtens kan nå at se dem, eller i hvert fald få et godt indtryk af dem, på de timer man har til rådighed under hvert stop.

Hvis nogen skulle stå med samme planer, så får I lige en hurtig lille beskrivelse af dem:

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 3

● AVERNAKØ

Avernakø var den første vi besøgte og også her, vi havde længst tid. Desværre startede vi med at lave en lille fejl fra begyndelsen. Vi skulle have lejet cykler fra det øjeblik vi kom i land. Faktisk er en række med udlejningscykler noget af det første, man bliver mødt af når man går i land og det koster ikke mere end 20 kr. om dagen.

I stedet gik vi op mod ø-midten hvor man også finder “byen”. Her snakker vi godt og vel 6-7 huse 😉 Man finder også et lille garagesalg og et par boder ved husene langs vejen. Selvfølgelig er der også en lille Købmand, hvor man kan få det mest nødvendige; drikkevarer, hotdogs, is og snacks.

På Avernakø kan finde gå en lille rund rute, som får en vidt omkring. Det er ret simpelt og man skal egentlig bare følge den vej, som hedder Skallevej – så får man set det meste. Lejer man cykler, så kan man også køre en tur over dæmningen og over til Thorshavn, som er en anden lille ør, der ligger i forlængelse af Avernakø.

Ved havnen, hvor færgen ligger til, findes der også en lille cafè. For vores tur var det ret genialt, for som sagt havde vi to stop på Avernakø. Det sidste var også turens sidste og fordi vi kun havde en time, så passede det perfekt med, at vi lige kunne få lidt mad og et glas vin. Dog var portionerne nogle af de mindste jeg nogensinde har fået serveret og betjeningen var i den sure og lidt vrissende ende. Men det smagte dejligt og det er jo det vigtigste 😉

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 4

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 5

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 6

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 7

● SKARØ

Turens næste stop var Skarø og det var nok også den, som vi havde set mest frem til. Nok mest pga. deres berømte Skarø-is. Sådan en fik vi selvfølgelig også.

derudover er øen lidt ligesom alle de andre. Med en lille midte bestående af enkelte huse, et par søde butikker og en cafè. Her gik vi også en tur langs den ene kyst og derefter den anden kyst. Vi spiste frokost på Røgeriet Sommersild, hvor man kan få forskellige simple anretninger. Dog alt sammen til overpris. Men sådan er ølivet nok bare og det støtter jeg meget gerne op om.

En anden fordel ved øen er, at cafèen og butikken ligger i meget kort afsted fra havnen, så hvis man kun har et kort stop, kan man snildt nå derop. Både på Avernakø og Drejø skal man sætte omkring 20 min af til at gå.

Et andet lille fun fact er, at vi kom præcis den dag, hvor den årlige Skarø festival sluttede. Det betød også, at øen var fuld af liv og unge og smukke mennesker. De fleste virkede dog en anelse trætter og som om, at de meget gerne ville hjem. Men vi talte faktisk om, at det måske var den festival, som vi skulle prøve til næste sommer. Line up’et fejlede i hvert fald ikke noget og det gjorde smukke omgivelser heller ikke.

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 8

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 9

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 10

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 11

● DREJØ

Den sidste ø vi hoppede i land på, var Drejø og det var også her vi havde kortest tid. Lidt en skam, for vi var mere eller mindre enige om, at det var den flotteste og mest billedskønne af de tre. Da vi kom i land, satte vi i hurtig gang mod “byen” som også her lå midt inde på øen. Vi var liiiiidt tidspressede fordi vi kun havde godt og vel halvanden time at gøre godt med og vi var nået til den tid på dagen, hvor vi begyndte at trænge til til en lille drink 😉

Heldigvis var det hele gåturen værd, for vi kom op til de smukkeste bindingsværkshuse hvor det ene bestod af en lille kro, med den fineste have, fyldt med rød og hvidternede duge og et simpelt udvalg af drikkevarer og kage. Her kunne vi snildt have hængt lidt længere, end de 40 min det blev til.

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 12

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 13

Tips, tricks og info om en dag på Ø-hop

● Kom i god tid til færgen. Uanset om man står på I Faaborg eller Svendborg, kan det være svært at finde en parkringsplads på havnen.

● Selve turen er billig. En billet koster kun 200 kr. men alt andet får man også lov til at betale overpris for. Alt mad og drikke er dyrt og det vil nok ikke være helt dumt, at tage et par snacks med hjemmefra. Men som sagt betaler jeg med glæde lidt ekstra, hvis det kan være med til at holde livet og forretningerne på øerne kørende.

● Ta’ en ekstra bluse med, for det blæser altid lidt på de små øer.

● Turene mellem de små øer er forholdvis korte og tager ca. 30 pr. gang

● Tager man afsted mellem nu og et par måneder frem, så kan man godt se frem til alverdens lækre frugter og et hav af brombærbuske. Især Avernakø var fyldt med modne små fristelser.

● Hvis man har noget særligt mad eller drikke, som man ikke kan undvære en hel dag eller hvis man ikke kan leve uden en helt særlig frugt, så ta’ det med. Det er muligt at købe ting på alle øerne, men udvalget er ret begrænset.

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 14

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 15

Ø-HOP I DET SYDFYNSKE ØHAV 16

Feel free to share
Facebook
Pinterest
Email
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments