Videospil har gennemgået en sand revolution i forhold til deres grafiske indhold og udførelse. Her kan du læse alt om udviklingen – og hvad den betyder!
Evolutionen af Video Spil Grafik: Fra Pixels til Realisme
Video spil har været en fast del af gaming sortimentet i årtier. Men hvordan udviklede de sig fra de primitive spil på sort-hvid baggrund, og med kun ganske få pixels – til i dag at være nogle af de mest visuelt avancerede former for underholdning vi har? Og hvad kommer det til at betyde for spil på online spillesider, som eksempelvis bruce bet? Det kommer du til at kunne læse alt om, lige her!
Hvorfor udviklede Spil Grafik sig?
Før vi ser på udviklingen i spil grafikken, giver det mening at vi først ser på, hvorfor spillene rent faktisk udviklede sig. I takt med at spillene blev mere populære, begyndte flere og flere naturligvis også at bruge deres tid på dem. Dette så man eksempelvis i fremkomsten af video arkader, hvor unge mennesker pludselig havde fået et sted at kunne samles, og nyde glimrende underholdning.
Og lige netop denne form for underholdning var særlig unik. Det var på én gang de flotte visuelle effekter, man eksempelvis fik fra filmens verden – men med en mulighed for at man kunne placere sig selv lige midt i spillet, og tage aktiv handling, og dermed blive en del af spillets gang.
Dette banede vejen for spil der blev mere og mere indlevende, og en vigtig del af lige netop indlevelsen var – ikke overraskende – at grafikken var noget man kunne forholde sig til. Derfor kom der også stigende krav fra spillerne, i forhold til hvor realistiske spillene skulle være.
Hvad menes der egentlig med realisme?
Når vi taler om realisme, er det vigtigt at skelne mellem to forskellige former for realisme; nemlig den visuelle, og den handlingsorienterede realisme. Den visuelle realisme dækker over, at spillene er så fotorealistiske som muligt, og at man nærmest ikke kan se forskel på den virkelige verden og spillets verden.
Den handlingsorienterede realisme handler om, at spillenes mekanikker og handlinger skal være realistiske. Her er det altså mindre vigtigt at spillet ser realistisk ud, men i stedet skal spillets handling være realistisk.
Der er en klar tendens, der peger på at spil både går efter at være fotorealistiske, men der er dog en række forskellige spil, der kun fokuserer på én af delene. Blandt disse, kan f.eks. nævnes The Quarry, som er et horror-spil, der er bredt anerkendt for at have noget af den mest realistiske grafik. Et andet spil i samme genre kan eksempelvis være Outlast serien, der også har meget realistisk grafik. Dog er handlingen i spillet (heldigvis) ikke realistisk.
Et eksempel på det modsatte er eksempelvis Papers, Please – som er et spil hvor du skal agere grænsevagt. Spillet handler om at du skal følge et hav af procedurer – som grænsevagter jo selvfølgelig også skal – men der er ikke lagt nogle kræfter i at få spillet til at se realistisk ud.
Så er der selvfølgelig også de spil der overlapper, som eksempelvis kan være spil som Arma 3, der teknisk set kaldes for en “combat simulator”. Spillet er kendt for sit realistiske gameplay, men også for sin meget realistiske grafik.
Er realisme altid vejen frem?
Der findes heldigvis masser af forskellige videospil, man kan gå i gang med, og derfor kan man også altid finde ét der passer til éns smag. For sandheden er, at man ikke nødvendigvis kan tage realisme som et kvalitetsstempel.
Hele fantasy genren er et glimrende eksempel på dette, med spil som World of Warcraft, der har millioner af aktive spillere – uden at levere hverken et realistisk gameplay eller grafik. Her er det til gengæld nogle andre ting, spillerne vælger til.
På samme måde kan man også nævne den legendariske Grand Theft Auto franchise, der ganske givet er relativt høj på både den handlingsorienterede og grafiske realisme – forstået på den måde, at der er tale om mennesker i verdener der ligner vores – men hvor spillet på ingen måde forsøger at fremstille sig selv som værende realistisk.
Bliver spil mere realistiske i fremtiden?
Både ja og nej. Der er helt klart mulighed for at spil kan blive mere realistiske, men vi ser også en tendens til, at mere særprægede indie spil, der bevidst vælger fotorealisme fra, stiger i popularitet. I sidste ende kan man se på udviklingen således;
Selvom alle spil har muligheden for at blive mere realistiske i fremtiden, er det ikke alle spil der egner sig godt til dette format. Når man ser på den meget diverse skare af spillere, er der også forskellige ønsker og behov til spillenes udformning. Og det bliver kun endnu mere komplekst, når man ser på at spillere der måske den ene dag vil spille realistiske spil, den anden dag gerne vil spille fantasy.
Derfor kommer vi sandsynligvis til at se spil med en flottere grafik, smukkere visuelle effekter og mere gennemarbejdede storylines – men også spil hvor det ikke nødvendigvis – på samme måde som tidligere – handler om hvem der kan komme tættest på den fotorealistiske virkelighed.