Jobsamtalen: Hvad skal du have på?

Du har været så heldig at få en opringning om, at du er inviteret til en jobsamtale på drømmejobbet. Nervøsiteten melder sig med det samme, og du tænker straks i, hvordan du kan forberede dig bedst muligt. Til jobsamtalen er det ikke kun dine ord, der skal forberedes, men også hvad du tager på. Arbejdsgiveren møder dig kun kort, og derfor bør du gør alt, du kan for at give det bedst indtryk. Du får her en guide til, hvordan du bedst klæder dig til din næste jobsamtale.

Smykker er prikken over i’et

Uanset hvilket sæt tøj du vælger, bør du overveje, hvilke accessoires du skal bære til. Smykker, tørklæde og taske er alt sammen med til at samle outfittet og gøre det til noget særligt. Alt efter virksomhed og stil kan du skalere op eller ned i mængde og ekstravagance. Noget der aldrig slår fejl, er en ankerkæder. Den giver dig et minimalistisk men stilet look, og så kan den nemt matches med andre halskæder. 

Smykker og andre accessoires er stedet, hvor du kan give den lidt mere gas og lade din personlighed skinne igennem. Det sjældent lige så i øjenfaldende som selve påklædningen, men sætter prikken over i’et. 

Match virksomhedens energi

Det er meget forskelligt, hvad der anses som passende påklædning på en arbejdsplads. Derfor kan det være en god ide at undersøge virksomheden grundigt. Hvad er det for en virksomhed? Hvad bærer de ansatte på billeder og videoer fra arbejdspladsen? Kender du nogle i virksomheden, som du kan spørge til råds? Når du har styr på dette, så forsøg at oversætte det til din egen garderobe. 

Er der tale om en ansættelse i en bank eller som sælger, er det måske knap så passende at tage en kort nederdel eller shorts på til samtalen. Her kan det være bedre med lange bukser, en skjorte og blazer. Skal du til gengæld til samtale i et mere kreativt hus, skal du som regel ikke være bange for at bruge masser af farver og mønstre. Her kan skjorten godt pakkes væk.

Hvad skal du undgå

Til jobsamtalen skal du vise dit bedste jeg. Det betyder også, at du skal vise dit lidt mere professionelle jeg. Dit faglige jeg. Derfor bør du genoverveje de høje hæle, den blomstrede skjorte eller croptoppen en ekstra gang. Du er ikke på vej i byen, men på vej til at lande dit næste job. Lad ikke dit tøj overskygge de ting, der kommer ud af din mund. Tøjet skal ikke være en af de ting, som de vurderer dig på, medmindre det er til din fordel.